Cort Adeler i nyere tid

Fra avdukningen av statuen av Cort Adeler på 1900-tallet

Cort Adelers betydning for Brevik har blitt markert flere ganger.

I anledning av 400-års jubileet i 2022 samarbeidet Brevik Historielag, Brevik Musikkorps, og Cort Adeler Selskabet med flere arrangement. 

Tidligere Jubileer:

 1. 1922 - 300-års Dagen:
  • En stor feiring ble arrangert på Grubbehaugen i Brevik for å markere Cort Adelers 300-års dag.
  • Under denne feiringen ble statuen av «Curt Sivertsønn Adeler» avduket med stor pomp og prakt.
 2. 1997 - 375-års Dagen:
  • På 375-års dagen i 1997 ble det avholdt en stor middag i byen i forbindelse med avdukingen av kopier av Cort Adelers sertifikater.

Gater og Steder Dedikert til Cort Adeler:

I Norge finner vi gater oppkalt etter Cort Adeler i byer som Oslo, Stavanger, Larvik, Moss, Kongsberg, Skien, og Tønsberg. Dette tyder på hans nasjonale betydning som en del av Norges historie.

 1. Cort Adelers gate (Oslo): En gate i Oslos bydel Frogner oppkalt etter den norsk-danske admiralen. Gaten strekker seg fra Henrik Ibsens gate til Munkedamsveien, hvor Dokkveien fortsetter ned til Aker Brygge.
 2. Cort Adelers gate (Stavanger): En annen gate oppkalt etter Cort Adeler i Stavanger.
 3. Cort Adelers gate (Larvik): En gate i Larvik som bærer hans navn.
 4. Cort Adelers gate (Moss): En gate i Moss dedikert til sjøhelten.
 5. Cort Adelers gate (Kongsberg): Også i Kongsberg finner man en gate oppkalt etter Cort Adeler.
 6. Cort Adelersgate (Skien): En gate i Skien som minner om sjøhelten.
 7. Adlers gate (Tønsberg): En gate i Tønsberg med en lignende hyllest til Cort Adeler.

Maritim Arv:

Cort Adelers påvirkning på maritim historie er tydelig gjennom besøk av marinefartøy under jubileumsfeiringen. Marinefartøy som Kystvaktskipet Nornen, KNM Steil, og den historiske kongesjaluppen Stjernen la til i Brevik, og maritim aktivitet var en sentral del av feiringen.

Kulturelle Uttrykk:

Musikk spiller en sentral rolle i å ære Cort Adeler. Jubileet ble feiret med en festkonsert der Marinemusikken, sammen med andre musikere, fremførte stykker med strofer fra Breviksangen. Dette viser hvordan kulturlivet i Brevik engasjerer seg i å bevare og ære minnet om Cort Adeler

 

Speidergruppe:

Cort Adeler Gruppe, en dansk speidergruppe, engasjerer seg i å formidle verdier som natur, friluftsliv, og samfunnsansvar. Dette viser hvordan Cort Adelers arv inspirerer lokale initiativer og engasjement for å bygge fellesskap.

Gjennom feiringer, dedikerte gater, maritime aktiviteter, kulturelle uttrykk, frivillig engasjement, og internasjonal anerkjennelse, fortsetter sporene etter Cort Adeler å leve videre i Brevik og utover, og hans arv blir formidlet på ulike måter i nyere tid.

LINKER

Historien til monumentet av Cort Adeler i Brevik

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler