Cort Adeler i nyere tid

Cort Adeler

Cort Adeler Selskabet, markeringer og stedsnavn

Cort Adeler Selskabet

Cort Adeler Selskabet ble stiftet i 2012 og ble fra 2024 en undergruppe i Brevik Historielag. 

Ved sammenslåingen av Cort Adeler Selskabet med Brevik Historielag ble presidenten i CAS, Rune Engen-Glug valgt til å arbeide med CA i BH ut året 2025.

Markeringer  

Cort Adelers betydning for Brevik har blitt markert flere ganger.

I 2025 planlegges en ny markering da det er 350 år siden Cort Adeler døde.

For spørsmål og opplysninger om Cort Adeler kan Rune Engen-Glug kontaktes på Rune@BambleBruk.com eller telefon 95962020.

I anledning av 400-års markeringen i 2022 samarbeidet Brevik Historielag, Brevik Musikkorps, og Cort Adeler Selskabet med flere arrangement. Det ble blant annet feiret med en festkonsert der Marinemusikken, sammen med andre musikere, fremførte stykker med strofer fra Breviksangen. 

Tidligere Jubileer:

1922 - 300-års dagen:

 En stor markering ble arrangert på Grubbehaugen i Brevik for å markere Cort Adelers 300-års dag. Her ble statuen av «Curt Sivertsønn Adeler» avduket med pomp og prakt.

1997 - 375-års dagen:

På 375-års dagen i 1997 ble det avholdt en stor middag i byen i forbindelse med avdukingen av kopier av Cort Adelers sertifikater.

Gater og Steder Dedikert til Cort Adeler:

I Norge finner vi gater oppkalt etter Cort Adeler i byer som Oslo, Stavanger, Larvik, Moss, Kongsberg, Skien, og Tønsberg. Dette tyder på hans nasjonale betydning som en del av Norges historie.

  1. Cort Adelers gate (Oslo): En gate i Oslos bydel Frogner oppkalt etter den norsk-danske admiralen. Gaten strekker seg fra Henrik Ibsens gate til Munkedamsveien, hvor Dokkveien fortsetter ned til Aker Brygge.
  2. Cort Adelers gate (Stavanger): En annen gate oppkalt etter Cort Adeler i Stavanger.
  3. Cort Adelers gate (Larvik): En gate i Larvik som bærer hans navn.
  4. Cort Adelers gate (Moss): En gate i Moss dedikert til sjøhelten.
  5. Cort Adelers gate (Kongsberg): Også i Kongsberg finner man en gate oppkalt etter Cort Adeler.
  6. Cort Adelersgate (Skien): En gate i Skien som minner om sjøhelten.
  7. Adlers gate (Tønsberg): En gate i Tønsberg med en lignende hyllest til Cort Adeler.

 

Speidergruppe:

Cort Adeler Gruppe, en dansk speidergruppe, engasjerer seg i å formidle verdier som natur, friluftsliv, og samfunnsansvar. Dette viser hvordan Cort Adelers arv inspirerer lokale initiativer og engasjement for å bygge fellesskap.

Gjennom feiringer, dedikerte gater, maritime aktiviteter, kulturelle uttrykk, frivillig engasjement, og internasjonal anerkjennelse, fortsetter sporene etter Cort Adeler å leve videre i Brevik og utover, og hans arv blir formidlet på ulike måter i nyere tid.

 

LINKER

Cort Adeler Selskabet

Historien til monumentet av Cort Adeler i Brevik

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler