Birgers Hus

Breviks siste arbeiderbolig i sentrum

Huset var det siste av arbeiderboligene i Brevik sentrum som hadde beholdt sin originalitet i størrelse og utforming som det opprinnelig hadde vært på 1700 tallet. Utvendig og innvendig panel fremdeles originalt. Sist kjøkken ble oppgradert var antagelig på 1890 tallet.  Huset som en levende sosial historie med bo vilkår for hvordan man bodde i Brevik gamle dager.

Da Porsgrunn kommune overtok huset i 1993, var det med betingelser om at huset skulle beholdes urørt for fremtiden. Ingenting skulle forandres hverken interiør, eller eksteriørmessig. Det ble forhandlet frem en avtale mellom Brevik Historielag / Brevik Bymuseum og Porsgrunn kommune om at eiendommen uten utgifter for Porsgrunn kommune skulle disponeres av Brevik Historielag til museumsformål.

Etter noen år kom det frem at et hus der ingen bor, er ekstra utsatt for forfall. Et tomt hus i et tett og levende boligmiljø var også av negativ faktor for naboskapet. Etter forhandlinger med kommune og fylkets kulturavdeling fikk man tillatelse på visse vilkår og leie ut huset til boligformål.

Huset ble modernisert med nytt elektrisk opplegg, og bad. Alle forandringer ble gjort så enkelt som mulig, slik at man senere vil kunne demontere oppgraderingen tilbake slik huset stod ved overtagelsen i 1993.

Brevik Historielag Facebook

Brevik Vel Facebook

Brevik Byvåpen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler